woensdag 20 mei 2015

De Cape: Groenlicht herkansing

Er is veel ellende in de wereld: oorlog, armoede, ziekte, de natuur wordt bedreigd, ongeletterdheid etc Er zijn een paar bekende superhelden die zich inzetten om iets aan deze ellende te doen: Nelson Mandela (verbroedering, tolerantie), Dian Fossey (gorilla’s, natuur), Moeder Teresa (armoede), Florence Nightingale (zorg), Ghandi (geweldloos verzet) etc. Niet iedereen kan echter op wereldschaal een superheld zijn. Maar iedereen kan wel binnen zijn eigen omgeving: aardig zijn tegen een ander, iets goeds doen voor een ander en hiermee een kleine bijdrage leveren aan een betere wereld.
We hebben allemaal wel een eigen kracht, vaardigheid of talent die we kunnen inzetten; onze eigen superkracht. Dus in de eigen omgeving kan iedereen een ‘superheld’ zijn!

De Cape is een mysterie die mensen wil aanzetten om goede daden te verrichten. De Cape wil mensen spelenderwijs uit dagen om elkaar te helpen door kleine laagdrempelige missies en zo de superkrachten zichtbaar maken. De Cape duikt plotseling op, op verschillende plekken en zet mensen aan om goede daden te verrichten. Vervolgens vraagt hij de ‘slachtoffers cq de geluksvogels’ waarvoor een goede daad verricht is om deze daden voort te zetten en te delen met de rest van de wereld. Ontdek en gebruik je superkracht om jouw omgeving (en daarmee de wereld) een klein beetje mooier en beter te maken. Draag de Cape. Wees De Cape

Elke superheld draagt een cape. In stripverhalen zijn de capes van Batman & Superman overbekend. Maar ook echte superhelden dragen capes: soms zichtbaar zoals Moeder Teresa, soms onzichtbaar zoals Mandela en vele andere superhelden die alleen al door hun aanwezigheid anderen vleugels geven.

Het symbool van De Cape
Als symbool voor De Cape is het silhouet van een ‘keep’ genomen die qua tekening ook lijkt op een superheld. De keep is een zangvogel, onderdeel van de vinkenfamilie, die in heel Europa voorkomt en een verspreidingsgebied heeft tot ver in Azië: de keep is kortom overal. De keep is vrolijk en goedgemutst en dankt zijn naam aan het feit dat hij zijn eigen naam fluit, wat volgens kenners klinkt als een cirkelzaagje dat overal dwars doorheen snijdt. Kortom, de keep beschikt over superkrachten.

Een festival als De Beschaving heeft tot doel: ‘Respect voor de natuur, voor de tuinen en elkaar. We hoeven het niemand te vragen, we doen dat met z'n allen.' Om deze doelstelling concreet te maken kan De Cape ingezet worden waarbij:
• Challenges aan bezoekers gegeven worden waaruit blijkt dat men respect heeft voor de natuur, tuinen of elkaar.
• Resultaten van de challenges zichtbaar worden gemaakt op het platform van De Cape
• Superhelden die meerdere challenges tot een goed einde brengen beloond kunnen worden door:
• Elkaar (likes geven op de facebookpagina)
• Het festival De Beschaving (in de vorm van gratis drankjes, T-shirts oid)
• Botanische Tuinen Utrecht (gratis bezoek oid)

• Zo kan De Cape tegemoet komen aan het algemene doel van De Cape dat mensen via kleine interventies de wereld beter maken
• Zo kan De Cape bijdragen aan het zichtbaar maken van de doelstelling van Festival De Beschaving en het Festival daarmee onderscheidend maken
• Zo zou De Cape kunnen bijdragen aan bijvoorbeeld het beheer, het bezoek, het onderwijs en/of onderzoek van de Botanische Tuinen Utrecht
• Uiteraard kan De Cape ook ingezet worden: – voorafgaande aan het Festival om de doelen & het festival zelf bekendheid te geven – Na afloop van het Festival aan relatiemanagement te doen ten behoeve van de bezoekers, sponsoren, locatie etc.

• Omdat het doel van De Cape is om bij te dragen aan een betere wereld, kan De Cape gericht ingezet worden door elke organisatie & op elk moment en plaats waar mensen uitgedaagd worden om goed te doen Om te onderzoeken of de strategie & de aanpak van De Cape werkt zijn:
• Promotiefilmpjes gemaakt waar De Cape aan het werk te zien is
• Mensen geïnterviewd of zij in principe bereid zouden zijn om goede daden te verrichten (test van het idee achter De Cape)
• Festival De Beschaving bevraagd of zij De Cape zouden willen inzetten (test van de strategie van De Cape)
• Mensen bevraagd of zij zouden participeren in challenges van De Cape (test van de aanpak van De Cape) ‘downloadbare’ challenges Eigen challenges uploaden (vanuit gebruiker)

Het platform van De Cape bevat ook de mogelijkheid om eigen challenges te ontwikkelen en de resultaten te uploaden/zichtbaar te maken. Daardoor kan De Cape een eigen leven gaan leiden en worden goede daden zichtbaar. Voor sponsoren is er de mogelijkheid om ‘prijzen’ te koppelen aan uit te voeren challenges of bereikte resultaten van superhelden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten